kemanisan_iman

kemanisan_iman

Friday, 13 January 2012

aku kembali...

huhuu... lamanye tak update blog ni.... nape tah bizi benor.. atau dalam erti kata lain aku dah lupe yg aku ada blog..hahah.. serrrrr....naseb sahabatku tegur.. woit update la blog.. huhuu.. ni mane nak mule pun aku tak tau.. hurm.. okla.. dis sem my life back to normal (back to the life masa aku dah nak blah dari jitra-alone) sem ni student² yg close ngan aku da g ojt.. so i dun have fren nak have fun lagik.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... dah takde yg nak dtg lepak umah.... dah takde org yang request aku masak itu ini.. da takde org yang aku nak jamu.. uwaaaaaaa.. sedeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.. pepun hidup mesti diteruskan... ngeeeeeeeeeee...

wut to do? di tengah tengah keghairahan aku teruja wat cupcake, cake and etc. aku tinggal sorang sorang lagik.. runsing da aku.. cemuih da aku.. tapi..... ALLAH sentiasa ada tak kira aku ada kawan atau takde.. aku jek yg pernah leka n terlupa yg ALLAH sentiasa ada.. ape aku melalut ni? sebnarnye aku da nak balik.. next week la aku sambung update.. takleh nak pk da ape nak taip... uhuuhu.. minggu depan aku update lain.. haaaaaaaaa malam ni ada sesi brain wash ngan bebudak baru JMTI.. cam best jek.. yg tak bestnye aku mesti nangis kang.. haish,.... kuat nangis tul aku ni.... dari dulu sampai skang tak berubah... sok ada aktiviti kembara lak.. huhuhu harap best la... hurm masa da time.. huhuu.. cau cin cau (^___^)

Wednesday, 22 June 2011

Sambungan family day nye halllll!!

Heheh lamanye aku amek masa nak sambung balik.. mujur igt lagi... Oh ye pas aku bangun kol 4 pagi, aku tido balik. Then bangun lik untuk solat subuh. Hurm, mujur bangun segar jek rasenye. Pehtu cadangnye cam nak tido balik, tapi apakan daya, da kene turun bfast. Since pas bfast nak g men air kat waterpark, idak le kami mandi walaupun gaya cam dah. (-_^).

Turun bawah, tengok byknyeeeeeeeeeeeeeee makanan. Akan tetapi rasenye 'bolehlaaaa' nak banding ngan makanan masa dinner. Huhu. Itu jek rezeki pagi tu. Syukur alhamdulillah. Elok ngah bfast hujan turun dengan lebatnye. "Jidah, camna nak p mandi nih?". Risau lak aku mikirkan hujan. Kang kalau mandi gak mau demam gaknye. Tapi hujan² pun redah gak a. Dalam kol 9.30, aku, jidah, huda ngan kak ina dan anaknye g masuk waterpark. Syok gak men air. Lama dah tak bermain main begitu. Hehe. Syok sangat dpt berenang ke sana sini. Rase tenang sgt n bile dongak ke langit, subhanallah indahnye langit ciptaan ALLAH. Pueh aku berenang naik belang muke aku. Huhu. Maklumle tak gune sunblock. Gitule jadinye. Tetibe teringat masa sukan kat ipoh, mmg gelap betui muke masa tu. (Even dalam keadaan biasa pun tak bape nak cerahkan). Huhu.

Sudahnye, kol 11.00 baru kuar dari waterpark. Itupun sbb kol 12.00 kene check out da. Pas bekemas sume, kami pun tinggalkan lah apartment best tu. Turun bawah masa bejalan ke kete, tetibe Jidah takde kat sebelah aku. Mane lak budak nih? Rupenye die terpelecok kat tangga. "Nurul, aku jatuh...." heheh.  Cian die. Makcik yg ada kat situ leh cakap, "La, jatuh." Huhuh kelakar makcik tu bukan nak tolong. Jidah jidah. (-_^) one of the unforgettable memory. Tersenyum aku bile teringat balik.

Tetibe aku teringat masa sukaneka sabtu tu. Syok main sukaneka. Paling takleh tahan main lambung belon berisi air acara berkumpulan. Huhu. Jidah syok baling, aku tak dan nak sambut. Pelepek!!!!!!!!! Kene kat muke aku. Basah habis baju, belon pecah. Muke, tudung, baju sume basah. Hehe.. kelakau tul...

O so dalam perjalanan balik tu masih aku yg drive. Jidah ajak tengok wayang tapi aku cam tak larat. Ingat nak balik umah trus tido. Tapi elok pas benti makan n solat kat Semanggol, tetibe rase bertenaga. Betullah cam iklan dalam FB tu, solat leh recharge balik energy. Sungguh aku rase segar balik. So tukar plan. "Ok Jidah, nak p tengok wayang katne?". "Sunway jom!",kata Jidah. Aku pun memandu la kete kesayanganku ke arah Sunway Carnival. Ramainye org beratur nak beli tiket. Aduyai, tengok² cite Pirate sold out, kol 6 baru ada. Alamak ai.. jenuh...... So kebetulan ada kongsi kol 5 lebih, aku kate kat Jidah, layan Kongsi jek la. Jidah cam sedih, tapi apakan daya. Layankan je la.

So sementara nunggu nak masuk, aku pun ajak Jidah lepak kedai buku. Tetibe aku tertarik nak baca ada dua buku tu. Isi kandungannya, SUBHANALLAH, sangat menyentuh hati. Betapa AGUNGNYA kasih sayang ALLAH pada hambanya. Mengalir air mata aku baca buku tu buat aku tanam dalam hati, dpt gaji aku nak bli dua buku tu. Syukur, aku kotakan janji aku untuk beli buku tu. And aku masih sedang membacanya, tenang dan damai je hati ni bile baca dua buku tu. Buku tu banyak bagi aku kekuatan dan mendorong aku pk positif.

Lepak² kedai buku tu, sampai la masa g masuk panggung. Aku pun g lah ngan Jidah. Intro cite tu jek dah cam best. Huhu, dengan tak sangka² rupenye BEST cite KONGSI tu. Lepas layan wayang, aku g solat ngan Jidah kat masjid yg aku suka g, Masjid Perda. Syok g masjid tu, bile solat kat situ, nape tah ati rase best jek.


Lepas solat kat situ, jidah ajak makan char kuey teow sg dua. Aku kate la kat situ tak sedap, aku g da ritu. Tapi takpela maybe masa aku g tu org yg gorengnye tak terer. Hehe. N mmg betulpun dis time aku g, eh eh sedap le pulak. Ritu tak sedap pun, hurm. Alhamdulillah kenyang n puas ati aku makan ritu. Pas makan, kami pun gerak balik ke rumah sewa. Time tu dah kol 10. Mak ai baru aku pasan, lewatnye kami pulang.
Apepun syukur pada ALLAH, selamat sampai rumah. Tamatla cite g family day.

Sunday, 22 May 2011

melepak di marina cove ditemani jayidah tanpa aidah.. isk isk isk

Hurm.... 21st may 2011, supposed aku ngan Aidah n Jayidah gerak ke lumut sama².. tapi my fren Aidah tak dapek nak join.. cedey la gak.. Tapi perjalanan tetap diteruskan, cewah cam perjalanan pe la plak. Aku pun gerak la dari bukit tambun ke lumut ngan Jayidah kol 10.40am. Sampai semanggol singgah makan 2 in 1 (means bfast + lunch) hehehe.... alhamdulillah kenyang...

Sampai kat lumut at about 1.30pm. "Bersabor" sungguh aku nunggu nak register masuk bilik. Dalam ati da niat da sampai jek nak rehatkan badan yang keletihan memandu jarak jauh. Akan tetapi, "tak dapek" gak nak rehat. Kul 4.00pm turun la untuk join aktiviti sukaneka. Memang fun, sume game yg leh masuk aku masuk. Syok jek rasenye. Release pun ada.Habis sukaneka dalam kol 6.15pm tu, naikla balik ke bilik coz satgi malam ada dinner lak kol 8.00pm. 

Masa turun dinner, aku ngan Jidah dah agak lambat, so main jalan menonong jekla. Memula ingat tempat JMTI kat open area tuh, selambe jek kami jalan. Tetiba aku tengok muka orang kat situ, takde sape pun yang aku kenal. Heehhe.. opssssssssss... tersilap sudah!! Tetibe tengok² rupenye JMTI nye group kat the other side. Nasib tak duk lagi tadi. So acara pun start la ngan ucapan alu²an then doa makan. Heheh.. perut aku ngan Jidah pun dah kekosongan dek kerana makan awal tadik. Bile diorg soh makan jek, g kat meja makanan tu, alamak ai, makanan so so jek. Sungguh tak matching. Tapi takpe, yang penting dpt join aktiviti fmly day ni. So ambik makanan lebih kurang n makan². Dan tibalah acara karaoke. Hahahha.. aku cam taknak jek @ malu² miaw nak nyanyi, akan tetapi aku disapot baik oleh Zu n Kak Dila. So ngan muka "pro" nye aku pun g la milih lagu. Heheh. (Terlebih sudah!) Cam bese mestilah lagu Wann pilihan aku. Apa guna berjanji. Nasib leh control body movement. Dah lama benor aku tak nyanyi karaoke kat dpn orang gitu, rase cam pelik lak. Ish ish ish. 

Dalam kol 10.30pm majlis bersurai akan tetapi acara karaoke masih diteruskan coz Kay kate rugila kalau tak nanyi, dah bayor. Huhu.. jadi dari satu lagu aku telah memilih lagi lagu dan lagi dan lagi. Ish, nih yang maleh mula ni. Kan dah payah nak benti. Penat drive pun hilang bile dapat nyanyi. Buruk nor perangai aku. Huhu. Sudahnye kol 11.30pm aku pun balik le ke bilik ngan jidah. Ingat balik bilik boleh terus tido, tetibe Jayidah ajak tengok nightline pasal anak yatim kene timbus tanah runtuh. Isk sedih tul. Siap ada yang meninggal lagi. Innalillah! Takpe, kalian dapat bertemu ibu bapa kalian yang tengah tunggu di "sana". Moga kalian ditempatkan dikalangan orang² soleh dan dikasihi ALLAH. 

Habis nightline cam dah nak tido, tetibe ada cite best lak. Haish.! Bile aku nak tido ni??????? Zura lak datang tanye nak makan sambal tumis ngan roti pita dak? Nak cicah mempelam dak? Ish ish ish. Cam maleh tapi cam nak gak. Jadinye aku tunggu la gak. Sudahnye borak punye borak, dekat kol 2 baru tido. Huhu. Tapi syukur, aku masih leh bangun kol 4.00am dengan izin ALLAH. Terima kaish YA ALLAH! (to be continued~)

Friday, 22 April 2011

SYUKUR ALHAMDULILLAH..

Syoknye dua minggu ni.. last week kursus.. dis week kursus.... murah rezeki bulan ni... kurang perbelanjaan... hari ni kali pertama aku interview orang..... merasalah jadi interviewer even setakat interview budak nak masuk ADTEC atau JMTI je.... best gak pengalaman ni....
Semalam g pasar malam ngan cik puan aidah... tak pasal kene dengar celoteh dealer zhulian.. aduhai.. dekat setengah jam duk depan diorg... tak tau camne nak stopkan... aduyai....... rasenye 6.30pm baru leh angkat kaki... sabar jek.... terus terbantut hasrat nak membeli kat pasar malam.. sudahnye beli buah-buahan, keropok lekor n popia jek la... ish.. len kali tobat dah.. tak mau da dgr celoteh camni.. kalau ada org panggil² lagi nak tolak leklok.. tak mampu den nak tadah telinga.. tapi mujurlah kakak tu baik... tak terlalu mendesak.. camtuler bagus....... mudah²an murah rezeki kak midah..... aminnnnn

Monday, 18 April 2011

wut to do??

Semalam aku dah terlena da... tetibe phone bunyik... rupe² student aku... request postpone class rini.. sabor jek le... aku yg dalam mamai² just say yes je lah..maleh nak cakap banyak... mata pun da berat nor..... takpelah, bebudak tu penat benor g cameron agaknye.. yg aku agak geram tu, asgmnt aku ramai benor ygtak anto lagi, padahal aku bagi masa seminggu lebih... sabor je le... mmg nak kene potong markah bebudak ni.. huhhh!!
Petang smlm aku tepon mak, btau yg stok karipap daging habis trus... sampaikan untuk aku pun takde.. padan muke aku.. heheh.. camne leh silap kire entahle... tapi takpe.. apepun aku syukur sbb karipap yg mak buat hampir habis terjual... mudah² lepas² ni ramai yg request nak beli karipap yg mak buat..... murah rezeki mak...
Dua tiga hari lepas tido aku tak menentu... sakit kepala aku.. syukur alhamdulillah bangun pagi tadi sakit pun da ilang.. syukur ya ALLAH... seronok rasenye bile badan sehat n kepala pun tak sakit.. waktu tido aku dah bleh tune cam bese lik... sangat best.. terima kasih YA ALLAH... dengan izin dan keupayaan yang Kau berikan, aku mampu bangun mendekatkan diri padamu.... satu nikmat buatku.. kekalkan kenikmatan yang kurasakan ini ya Tuhanku..... Amin....

bengkel + JJCM + cuti² Malaysia.. huhhu.. asyikkkkkkkkkk

Last week aku attend bengkel kat adtec taiping... ditemani sahabat tersayang miss Jay... mekasih menemankan aku bangun dikeheningan malam yang dingin.. huhuhu... syok attend bengkel tu, leh rehat dari keje.. takde stress.. baru best!!
Ari selasa sampai ADTEC taiping, berkobar² nak makan mee udang mak jah kat kuala sepetang.. alamak ai.. sekali tak bukak lak.. sabor je le.. jadi alang² dah kesana.. singgahlah mee udang mak teh.. ape leh buat.. cuma hati ni agak kecewa la... sbb rasenye tak seperti yang diharapkan... udang pun kecik jek.. tapi takpela.. belasah jek la... habis makan mee udang mak teh, patah balik kedai mak jah.. nak amek no tepon.. nak tanye bile bukaknye.. huhuuh.. gile nye koje... tapi takpe.. nak tunaikan hajat aku ngan kengkawan... sanggup..
Sudahnya ari khamis baru aku call tanye... alhamdulillah bukak kedainya.. rupenye tutup ari selasa n rabu.. heeh..mana nak tau... hurm.. elok pas asar kami pun gerak le ke sana n kali ni groupnye lebih besar, kawan² VTO miss jay ikut skali... sume puji kesedapan n kesegaran udang kat kedai mak jah tu.. puas ati aku tgk diorg sme suke.. takdela aku syok sendiri... hehheh
Jumaat ari last bengkel.. abis suda.. huhuhu.. right after lunch aku pun balik le ke kampor umah mak aku bersama miss jay... rindu nak jumpe mak... sudah sebulan tak jumpe... kata org, tengok muka mak pun dapat pahala.... sama cam kite tengok kaabah... ALLAHUAKBAR... sungguh ALLAH maha pemurah.. setakat lihat muka mak kite pun da dpt pahala.. SUBHANALLAH..

today is my first day.. uhuuh

rini dalam sejarah idup aku create blog atas suggestion my dearest hmate... jenuh aku godek mencari camne la nak create ni...at last menjadi gak... heheheh.. ok dah bleh start menulis dah....